Rapport från MIPIM 2017
18
MAR

I år var det 28:e gången som fastighetsmässan MIPIM arrangerades i Cannes och första gången A-gruppen närvarade. De 24000 besökarna kom från 93 olika nationer och bevakades av över 400 journalister.

Men vad händer på MIPIM och varför ska framtidens arkitektkontor vara på plats?

 

På MIPIM, precis som under Almedalsveckan i Visby, samlas fastighetstoppar och kommunpampar för att diskutera etableringsmöjligheter och inleda fastighetsutvecklingsprojekt. Enkelt uttryckt: kommuner vill träffa de som kan investera på kommunens fastigheter och intresset är givetvis ömsesidigt. För arkitektkontor, så väl som för andra aktörer inom fastighetsutveckling, är MIPIM ett tillfälle att träffa beställare och beslutsfattare.

Men till skillnad från Almedalen, som ju faktiskt har en politisk agenda, är MIPIM en mässa med fokus på fastighetsprojekt varför det inom vårt skrå är lättare att nå fram i bruset av programpunkter och skapa möjligheter till möten. I år fanns en tydlig trend med innovation då arrangören Reed Midem upplåtit en del av mässan till vad man kallat Innovation Forum. Här ställde ett sextiotal innovatörer inom främst styr- och övervakningssystem ut men också med fokus på social inverkan och som Serge Fautre på AG Real Estate, en av MIPIM Awards jurymdlemmar, sa ”We have to reinvent how we live together”.

 

Även Stockholmsmontern upplät sin tid under den populära Stockholm Hour till Sting-bolag så som Cacharge och Watty. Stockholm (SBR) är en intressant marknad även för internationella investerare.

 

Det var tidningen Forbes som myntade begreppet: Stockholm: the unicorn factory vilket SBR drar nytta av och använder i sin externa marknadsföring. Framför allt under mässan slås besökare av de grandiosa projekten och fantastiska modellerna. Men som Stockholms stadsdirekör Ingela Lindh berörde under Stockholmsfrukosten gällande SBR’s monter. ”Vi behöver inte bygga modeller över Stockholm för våra projekt blir av.”

Tyvärr tog inte de svenska nominerade projekten, av BSK respektive Urban Design, till MIPIM Awards hem några priser, men däremot fick Utopia Architectural Reviews MIPIM Future Projects Awards i kategorin Regeneration and Masterplanning. Projektet som prisas är deras stadsplaneförslag för Nya Hovås i Göteborg.
Några dagar innan MIPIM lanserades också Utopia som vinnare i Örebros markanvisningstävling ”Vi ger arkitekten makten” som också lyftes under mässan i samband med presentation av Örebro-modellen.

 

Bostadsfrågan är het under mässan, inte minst i Stockholmsmontern och flera arrangörer använder sig av temat, tex Veidekke som bjöd in till ett seminarium under rubriken ”Dags för en ny social bostadspolitik” med Stefan Attefall som moderator. Intressanta siffror och internationella jämförelser presenterades från deras rykande färska rapport: Så löser vi bostadskrisen. Norskägda Veidekke influeras självklart av vårt grannland där 85% av hushållen äger sina bostäder och Veidekke föreslår en liknande lösning som man har i Norge: ett s.k. startlån till förstagångsköpare: Förslaget innebär ett statligt stöd till den egna kapitalinsatsen i form av ett statligt topplån. Startlånen ska kunna sökas av alla hushåll som är förstagångsköpare på marknaden.