Almedalsveckan 2018
08
JUL

Årets Almedalsvecka äger rum den 2–9 juli och A-gruppen är självklart på plats. För arkitekter och byggherrar finns givetvis en uppsjö av programpunkter att delta i och lyssna på. Den alltmer populära mötesformen rundabordssamtal engagerar även arkitekter och självklart byggherrar och opinionsbildare. Men vad händer när samtalen bara bjuder in några få och stänger dörren? Det som kännetecknat Almedalsveckan är dess demokratiska form och möjligheten att möta och kanske till och med påverka politiker och tjänstemän inom stat, kommun och landsting. Men vad händer och vilka signaler sänder det när till och med Sveriges statsminister Stefan Löfven väljer att inte åka till Almedalsveckan för att istället ”… träffa folk som kanske aldrig skulle besöka en politikervecka, men lik väl borde få sina röster hörda i politiken.”

Att arrangera en egen programpunkt kan bli oerhört kostsamt, lokalhyror över 100’000.- är inte ovanligt. Vilka företag och organisationer har råd och vilka privatpersoner, inte minst, vill prioritera utgifter och semesterdagar på politikerveckan i Almedalen?

Och hur står sig Almedalsveckan mot MIPIM i Cannes eller nya initiativet Järvaveckan? Och framför allt: vad är vettigt för oss arkitekter, fastighetsutvecklare och byggherrar att prioritera i tid och pengar, om något. Vid en sökning på Almedalsguidens app får jag 48 träffar bland de 4007 evenemangan om jag söker på ordet #arkitektur.Vid sökning på #fastighet är träffarna 206 och #stadsplanering når upp till 33 evenemang. Branschorganisationen Sveriges Arkitekter bjuder under tre dagar på 20 olika programpunkter i Arkitekturträdgården. Här möts arkitekter och här möter arkitekter även andra verksamma inom vår bransch. Ibland kan det vara bra att lämna kontoret och närmsta umgänget för att fästa blicken längre bort.

Följ A-gruppen på Instagram söndag till onsdag under veckan. Kanske hittar vi något svar på frågan om vem Almedalen är till för.