Rosarium gestaltar trädgårdens rosenodlingar i arkitektonisk form
01
DEC

Skiss fasad med solpaneler

I samband med vinsten av markanvisningen “Smaragd” i Vallastaden, Linköping, lämnade vi även in ett förslag på en annan tomt. “Rosarium” kammade inte hem vinsten denna gång, men vi vill ändå ta tillfället i akt att lyfta de kvaliteter som är viktiga för oss i vårt arbete.

”Rosarium” utformades till att vara en signalbyggnad längs Smedstadsbäckens vatten- och parkstråk i Vallastaden. Förslagets utgångspunkt var att skapa mångfald till de boende och besökare, samt att bjuda in till möten mellan människor. Ett coworking center på bottenvåningen blir en attraktiv hub för alla som arbetar och pluggar hemifrån. Att slå sig ner med en kopp kaffe i en inspirerande miljö blir ett välkommen avbrott i vardagen, kanske finns möjligheten att boka ett mötesrum för dig och kollegan?

Ett ögonkast på ”Rosariums” situationsplan talar sitt tydliga språk, det framgår varifrån förslaget fått sitt namn. Rosarium är ordet för en samling av rosor, likt en vildros gestaltar “Rosarium” trädgårdens rosenodlingar i arkitektonisk form. Slut ögonen och visualisera hur de förbipasserande får små fläktar av rosendoft med sig när de passerar en varm sommarkväll …

Två gemensamma nämnare för våra projekt är djärva färgsättningar och ett tydligt formspråk. ”Rosariums” färgskala är inspirerad av rosornas skönhet och åskans muller. Fasaden i åskblå träpanel lever i symbios med balkongernas puderrosa perforerade räcken och detaljer i kopparfärgade mineritplattor, de yteffektiva lägenheterna samlas kring entrébalkonger med integrerad cykelförvaring. Byggnaden har en stomme av korslimmat massivträ, ett material som ofta återkommer i de projekt där vi medverkar. Korslimmat massivträ lämnar ett mycket lågt CO2-avtryck i både tillverkningsprocessen och under byggskedet, dessutom leder materialets goda isoleringsförmåga till en lägre energiförbrukning. Ett enklare, säkrare och snabbare sätt att bygga riktigt bra bostäder, helt enkelt!

Ett viktigt inslag i detta förslag är rosenträdgården: ”All blomning är viktig på denna gård, vi vill försörja omgivningarna med bin och insekter. Tidigt blommar husets bigarråträd. Sedan tidiga buskrosor, gammaldags rosor som inte behöver så mycket skötsel. Mitt i sommaren doftar gården av honungsrosen som villigt klänger upp längs de rostfärgade spaljéerna utanför entrébalkongerna. Rosentornens klängrosor remonterar hela säsongen. Örtagården bidrar med insektsfavoriter och dofter. Detta är sinnenas trädgård”.

Hoppas att du tyckte om att läsa om tankegången bakom förslaget!